Nedostatok v nadbytku
V čase hojnosti potravín až 80 % populácie neprijíma dostatok vitamínov a minerálov potrebných pre zdravie.
Prečítať viac
Životné štýly a gastronómia
LOHAS mení nákupné zvyky: lokálne, etické a udržateľné potraviny ako nový štandard.
Prečítať viac
Symbol žabky na obaloch potravín
Čo znamená logo Rainforest Alliance na potravinách a aké pravidlá udržateľnosti sa tým zaručujú.
Prečítať viac
Mliečna cesta VII.
Makové mlieko je výrazne zásadité a preto pomáha udržiavať acidobazickú rovnováhu. Pomáha i znižovať cholesterol. Vďaka vysokému obsahu vápnika v maku ...
Prečítať viac
Mliečna cesta VI.
Vnútro kokosového orecha vyplňuje kokosová voda, ktorá je izotonickým nápojom a ktorá obsahuje bielkoviny, sacharidy nasýtené tuky, z prvkov vápnik, kremík, fosfor, horčík, draslík, síru a vitamíny skupiny B...
Prečítať viac
Cestoviny a ich šaty III.
Deň plný cestovín na ZŠ v Lučenci: tvorivé dielne, vzdelávanie a predstavenie lokálneho výrobcu vaječných cestovín.
Prečítať viac
Mliečna cesta V.
Náhrad mlieka z rastlinných zdrojov existuje veľa a v podstate možno vyrobiť akýkoľvek druh nápoja z každej rastliny, i keď označenie „mlieko“ je eufemizmus. ...
Prečítať viac
Detská škola varenia | SOŠ pod Bánošom
Zatváranie Bánoša je tradičné jesenné podujatie v Banskej Bystrici, ktoré sa koná v areáli Strednej odbornej školy (SOŠ) Pod Bánošom na ukončenie letnej turistickej a poľnohospodárskej sezóny...
Prečítať viac
Cestoviny a ich šaty I.
Kto by nepoznal a nemal rád cestoviny či rezance? Keď v neďalekej minulosti boli najobľúbenejším jedlom detí palacinky s džemom a parené buchty so slivkovým lekvárom ...
Prečítať viac
Mliečna cesta IV.
Dnešná možnosť precestovať celý svet, dáva cestovateľom možnosť i konzumovať exotickejšie druhy mliek živočíšneho pôvodu. SOBIE MLIEKO, LAMIE MLIEKO,ANTILOPIE MLIEKO...
Prečítať viac
Mliečna cesta III.
Aké sú druhy mlieka a koľko existuje alternatív alebo náhrad kravského mlieka? Dnešná možnosť precestovať celý svet, dáva cestovateľom možnosť i konzumovať exotickejšie druhy mliek živočíšneho pôvodu,...
Prečítať viac
Mliečna cesta II.
Mlieko je najstaršou ľudskou potravinou. Obsahuje všetko, čo potrebuje rastúci organizmus, je úplnou potravinou, tekutou syntézou bielkovín, tukov, sacharidov a minerálnych solí,...
Prečítať viac
Mliečna cesta I.
Mlieko je najstaršou ľudskou potravinou. Obsahuje všetko, čo potrebuje rastúci organizmus, je úplnou potravinou, tekutou syntézou bielkovín, tukov, sacharidov a minerálnych solí,...
Prečítať viac
Zdroj života enzýmy
Život na Zemi je tvorený pomocou enzýmov. V každom živom organizme nachádzame miliardy týchto malých pomocníkov, ktorí riadia a udržujú životné funkcie,...
Prečítať viac
MÚČNY OBZOR III.
Necereálne múky si je pomerne ľahko vyrobiť doma, ale v tomto prípade je nutné dodržať pravidlá ich „výroby“. Čerstvá múka nie je vhodná na spracovanie, preto je potrebné ju skladovať aspoň tri týždne,...
Prečítať viac
MÚČNY OBZOR II.
Pseudocerálie, niekedy tiež pseudoobilniny, nepatria medzi obilné trávy, hlavnou zásobnou látkou je škrob, neobsahujú lepok, a preto sa hodia pre bezlepkovú diétu.
Prečítať viac
MÚČNY OBZOR I.
Múčny obzor sa neobmedzuje len na klasickú pšeničnú múku. Cereálne múky zo špaldovej pšenice, pseudocereálne alternatívy ako quinoa či pohánka a desiatky ďalších....
Prečítať viac
Ovocňák Jablko & Hruška – Lahodná symfónia pre malých aj veľkých
Hľadáte zdravú desiatu pre dieťa? Alebo osvieženie do kabelky, ktoré vám dodá energiu bez výčitiek?
Prečítať viac
Vieš, čo piješ?
Ľudské telo je vo veľkej miere tvorené vodou: 3 dni po narodení obsahuje 97 % vody, po 8 mesiacoch 81 % vody a vo veku 65 rokov až 70 % vody....
Prečítať viac
Detoxikácia potravou
Paradajky a ďalšie plodiny pomáhajú vyplavovať toxíny, chránia mozog a vďaka lykopénu podporujú zdravie srdca.
Prečítať viac