Životné štýly a gastronómia
Za posledných 15 rokov došlo k radikálnym zmenám v gastronómii. Menia sa stravovacie zvyklosti ako i postoje konzumentov na to, čo majú na tanieri. Čoraz viac populácie si spája jedlo i potraviny s miestom produkcie a dopadom na životné prostredie.
Životný štýl LOHAS – Lyfestyles Of Health And Sustainability
- životný postoj, ktorého stúpenci dbajú o zdravie, životné prostredie, osobný rozvoj, trvalo udržateľné chovanie, etiku a sociálnu spravodlivosť
- zdravý a udržateľný životný štýl, ktorý súvisí aj so spôsobom stravovania - súčasťami pokrmov sú potraviny z miestnej produkcie s ohľadom na šetrné (ekologické) pestovanie, spracovanie, obaly a distribúciu
- princípom je konzumné chovanie, ktoré má jasné pravidlá, prostredníctvom spotreby chcú zmeniť svet k lepšiemu
- nákup biopotravín a výrobkov etického pôvodu sa stáva nielen otázkou prestíže a potvrdzovania si statusu, ale skutočného presvedčenia
LOHAS životný štýl:
- Osobné zdravie - vrátane alternatívnej medicíny, prírodných a organických produktov – myseľ/telo/duch, výrobkov a služieb, doplnky stravy
- Prirodzený životný štýl - vrátane nákupu eko výrobkov a zmeny v sociálnom cítení
- Zelené stavby
- Alternatíva v doprave
- Eko Turizmus
- Alternatívna energia
Otcom myšlienky LOHAS je bývalý člen českého olympijského atletického tímu Jirka Ryšavý, ktorý emigroval – zdravé potraviny dostupné pre každého. Hnutie sa rozšírilo tak, že už 40 % američanov si hovoria „lohasiania“.
Nemecko sa dnes stáva lídrom na trhu v LOHAS segmente, 30 % populácie.