Mliečna cesta II.
Aké sú druhy mlieka a koľko existuje alternatív alebo náhrad kravského mlieka?
Druhy mlieka živočíšneho pôvodu:
KRAVSKÉ MLIEKO Kedysi bolo kravské mlieko hlavne na dedine bežnou súčasťou výživy už skoro po narodení a i význam materského mlieka pre novorodencov bol známy odjakživa. Brzlík, ktorého hlavnou úlohou je predtráviť mlieko, než sa dostane do čriev, funguje však naplno len v detstve a potom postupne atrofuje. Našťastie však nikdy nie celkom.
Mlieko nie je voda. Zloženie plnotučného kravského mlieka s podieľom tuku 3,5 % :
- 87,5 % voda
- 4,7 % mliečny cukor
- 3,5 % mliečny tuk
- 3,2 % mliečna bielkovina
- 0,55 % minerálne látky – vápnik, draslík, fosfor
- 0,55 % v tukoch a vode rozpustné vitamíny – A, B1, B2, C, D, E
Ak chcete zachovať prísun vitamínu D, je dobré voliť nízkotučné mlieko s pridaným vitamínom D.
OVČIE MLIEKO V priemere je obsah tuku, bielkovín a laktózy v ovčom mlieku vyšší než v kravskom, avšak ovčie má priaznivejšie spektrum mastných kyselín. Obsahuje kyselinu linolovú (CLA), ktorej obsah sa mení podľa výživy oviec. Táto kyselina patrí do skupiny esenciálnych mastných kyselín (telo si ich nevie vyrobiť a musí ich prijať stravou) nazývaných omega -6-mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutným doplnkom stravy všetkých cicavcov. Nedostatok omega- 6- mastných kyselín spôsobuje napr. vysušovanie a vypadávanie vlasov i zlé hojenie rán.
Obsahu CLA v ovčom mlieku sa venovali poľskí výskumníci, ktorí v tejto látke našli jeden z kľúčov k dlhovekosti tunajších horalov. Pre vysoký obsah kyselín so zdravotným benefitom sa môže uplatniť pri liečení ochorení tráviaceho traktu, má vynikajúce protizápalové a antitrombotické účinky a tiež schopnosť znižovať hladinu krvných tukov. Odlišným zložením mastných kyselín v ovčom mlieku oproti kravskému spôsobuje lepšiu absorbciu latkózy, čo ocenia konzumenti so slabšou laktózovou intoleranciou.
Obsah vápnika je v ovčom mlieku výrazne vyšší než v kravskom, a preto je považované za vynikajúci prostriedok proti osteoporóze. Obsah zinku je oproti kravskému mlieku až štvornásobný, preto je vhodné pre liečbu ekzémov a kožných chorôb.
KOZIE MLIEKO Grécky lekár Hippokrates si ho cenil ako životný elixír a bolo považované za liečivé. Má relatívne vyššie zastúpenie beta-kazeínu, a tým sa omnoho viac než kravské mlieko približuje materskému mlieku a znižuje sa riziko vzniku intolerancie na tento mliečny druh. Pôsobenie proteínov kozieho mlieka je veľmi často kľúčovým profylaktickým faktorom nízkeho výskytu alergických reakcií, lebo je omnoho ľahšie stráviteľné. Vysoký obsah linolových a linolenových kyselín, ktoré si naše telo nevie vyrobiť a je závislé na ich príjme, rovnako ako veľký podiel nenasýtených mastných kyselín ho predurčuje pre zdravú výživu. CLA kyseliny v kombinácii so srvátkou a enzýmom Q10 podporujú liečbu rakoviny, pôsobia ako antioxidanty, znižujú cholesterol a triglyceridy a tlmia tak aterosklerózu, znižujú riziko vzniku cukrovky.
Napomáha obnove telesných buniek, hlavne pečene, žalúdka a tráviaceho traktu, účinne pôsobí pri transporte horčíka v tele a pomáha pri úpale. Kozie mlieko a výrobky z neho posilňujú nervový systém, pomáhajú odbúravať stres a ocenia ich i astmatici.
Koza má vzhľadom ku svojmu podstatne jednoduchšiemu tráviacemu cyklu prirodzenú tendenciu prevádzať do mlieka jedy a rôzne choroboplodné organizmy, ktoré sa do nej so stravou alebo cez krv po invázii nakazených kliešťov dostanú. Epidémii kliešťovej epidémie sa predchádza tepelnou úpravou mlieka.