Mliečna cesta VII. - Druhy mlieka rastlinného pôvodu
MAKOVÉ MLIEKO
Makové mlieko je výrazne zásadité a preto pomáha udržiavať acidobazickú rovnováhu. Pomáha i znižovať cholesterol. Vďaka vysokému obsahu vápnika v maku je i mlieko na tento prvok bohaté a obsahuje cez 200 mg vápnika na 100 ml. Je v ňom vyšší obsah bielkovín a minerálov.
Alternatívou makového mlieka pripravovaného klasickým postupom je maková smotana, ktorá sa vyrába z nenamáčaného maku rozmixovaním na hrubo maslovitú konzistenciu a zaliatím vlažnou vodou. Zmes sa precedí cez jemné sito.
ORIEŠKOVÉ MLIEKO
Orieškové mlieko sa vyrába z nepražených sušených jadier liesky obecnej (Corylus avellana). Obsahuje menej bielkovín než kravská a je bohatšie na rastlinné bielkoviny ako obilné mlieka. Je alternatívou pre ľudí s intoleranciou na mliečny cukor alebo mliečne bielkoviny. Je bohaté na vitamíny B3, B6, B9 a E, zinok, draslík, horčík a fosfor.
<
Obsahuje pomerne veľké množstvo tukov, ovšem minimum sacharidov, takže telo z neho získa hodne energie.
Chuťove podobné je mlieko z vlašských orechov.
RYŽOVÉ MLIEKO
Ryžové mlieko sa vyrába z obiliek ryže siatej. Má kalorickú hodnotu ako odstredené kravské mlieko, nízky obsah tukov a cez 10 % sacharidov. Na vitamíny a minerálne látky je pomerne chudobné, čo je medzi rastlinnými mliekami jeho nevýhoda.
Zahraničné správy z verejného zdravotníctva upozorňujú na podávanie ryžového mlieka deťom do 5 rokov, ak nie je mlieko v bio kvalite. Ryžové otruby, alebo obaly zo zrna, z ktorého sa mlieko prednostne vyrába, zachytávajú všetky kontaminanty, ktoré sa v pôde v bažinách o pri chemickom ošetrovaní ryže môžu nachádzať. Podľa Európskej spoločnosti pediatrickej gastroenterológie, hematológie a výživy by toto mlieko nemali konzumovať radšej ani staršie deti.
SEZAMOVÉ MLIEKO
Sezamové mlieko sa pripravuje zo semien sezamu indického. Podobne ako srzamový olej obsahuje omega-6mastné kyseliny, vitamíny B1, B2, B3, vápnik, zinok, horčík, železo, draslík, fosfor a predovšetkým lecitín. Vďaka nemu podporuje metabolizmus tukov v pečeni a ako účinný antioxidant reguluje a vyživuje rast buniek, hlavne v oblasti tráviaceho traktu.
SLNEČNICOVÉ MLIEKO
Slnečnicové mlieko sa pripravuje zo semien slnečnice ročnej a je jedno z najlacnejších. Obsahuje vitamíny skupiny B, horčík, selén, niacin, zinok, železo, vápnik, fosfor, horčík, selén, zinok a omega-6 polynenasýtené mastné kyseliny. Vďaka tomu je vhodné proti únave a bolesti svalov alebo artritíde.
Slnečnicové mlieko je možné si pripraviť i doma. Stačí rozmixovať hrnček slnečnicových semiačok do konzistencie masla a potom mixovať aspoň 3 minúty s dvoma hrnčekmi vlažnej vody, aby sa výsledná hmota dobre prepojila.
SÓJOVÉ MLIEKO
Sójové mlieko patrí medzi najobľúbenejšie nápoje v Japonsku, Číne a USA. Obsahuje podobné množstvo bielkovín ako kravské mlieko, avšak výrazne menšie množstvo vápnika, tukov a sacharidov a jeho kalorická hodnota je nižšia. Pri klasickej priemyselnej výrobe sa do neho podobne ako pri obilných mliekach pridáva uhličitan vápenatý alebo iné formy doplnkového vápnika.
Je mierne krémové a má jemnú príchuť po fazuli. Pije sa studené i teplé, do varenia i do kávy, kde sa môže ľahko vyzrážať.
Neodporúča sa ako náhrada kravského mlieka pre kojencov.