MVDr. Olga Luptáková PhD.

Mliečna cesta V. - Druhy mlieka rastlinného pôvodu

Náhrad mlieka z rastlinných zdrojov existuje veľa a v podstate možno vyrobiť akýkoľvek druh nápoja z každej rastliny, i keď označenie „mlieko“ je eufemizmus. Sú významnou zložkou vegetariánskej a vegánskej stravy. Predávajú sa väčšinou v tetrapakových baleniach alebo ako sušené rastlinné mlieka v prášku. Ich častým problémom pri priemyselnej výrobe je ich prisladzovanie kukuričným sirupom.

Canadian Medical Association Journal zverejnil v roku 2014 výsledky zaujímavého prieskumu medzi 2831 šesťročnými kanadskými deťmi:290 z nich pilo mlieko výhradne iné než kravské. Vedci uviedli, že tieto deti mali trikrát nižšiu hladinu vitamínu D než ostatné deti a v mnohých prípadoch bola hladina tohto vitamínu pod kritickú úroveň. Všetky neživočíšne mlieka sa vyznačujú nízkym podielom bielkovín a balastných látok.
Rastlinné mlieka je možné si vyrobiť i doma a uchovávať ich v chladničke.

OBILNÉ MLIEKA

Najznámejším zástupcom výrobkov tohto druhu nápojov z obilnín je ovsené mlieko, ktoré je možné pripraviť z ovsa alebo ovsených vločiek. Okrem nich je ale možné vyrobiť i špaldové, žitné alebo pohánkové mlieko.

mlieko_blog

Ak sa obilniny nechajú trochu naklíčiť, odbúra zvýšené množstvo enzýmov škrob a nápoj dostane príjemne mierne sladkú chuť.

Obilné mlieka neobsahujú cholesterol ani mliečny cukor. Sú chudobnejšie v porovnaní s kravským mliekom na tuky, bielkoviny a samozrejme vápnik.

Sú vhodné pre ľudí s mliečnou intoleranciou, avšak sú nevhodné pre konzumentov liečených na celiakiu. Podľa druhu a pôvodu obilniny obsahujú väčší podiel vitamínov B a E, minerály a stopové prvky – Se, Cu, Mg, Mn, Fe.
Obilné mlieka nemajú schopnosť skypieť , sú vhodné k vareniu i pečeniu.