MVDr. Olga Luptáková PhD.

Detoxikácia potravou

Niektoré ovocie, listová zelenina, byliny, potraviny z voľnej prírody a zelenina sú mimoriadne prospešné, pretože vyplavujú toxické ťažké kovy a ďalšie toxíny, hoja mozgové tkanivo, obnovujú neurotranzmitery, podporujú zdravý prenos signálov medzi neurónmi, dodávajú mozgu glukózu, tíšia myseľ, posilňujú CNS a ničia patogény ako vírusy a baktérie.

Na odbornom seminári Biologická hodnota potravín a ich zdravotné benefity na ľudský organizmus, ktorý organizovala 1. ASOCIÁCIA ŠKOLSKÉHO STRAVOVANIA SR v Ružomberku 29.4.2025, predstavila spoločnosť Farmi z farmy s. r. o. Zvolen lokálneho výrobcu výrobkov z paradajok – ZPD – Zeleninársko potravinárske družstvo, Dvory nad Žitavou, ktoré si paradajky aj samo pestuje.

V prezentácii Liečivá potravina – paradajka – PARADAJKA – ochrankyňa prostaty, najbohatší potravinový zdroj lykopénu sa účastníci dozvedeli, akým zdravotným benefitom môžu byť výrobky z paradajok, pri ktorých sa nepoužívajú aditívne látky. Z ukazovateľov prospešných pre zdravie zaznelo:

  • 100 g dodá približne tretinu dennej dávky vitamínu C pre dospelého človeka a spektrum vitamínov skupiny B, K, Fe, Mg, P (Fe 9× viac ako rovnaké množstvo mlieka).
  • Paradajky obsahujú oveľa viac minerálnych solí ako kyselín, majú teda zásaditý účinok na krv, tkanivá a moč.
  • Lykopén je karotenoid, rastlinné farbivo zodpovedné za červenú farbu paradajok, na rozdiel od betakaroténu sa nepremieňa na vitamín A.

Lykopén sa bežne vyskytuje v krvnej plazme, semenníkoch a nadobličkách. Je mimoriadne silný antioxidant, chráni DNA buniek pred voľnými radikálmi, bráni oxidácii cholesterolu a chráni pred angínou pectoris či infarktom. Koordinuje rozmnožovanie buniek, čo by bez neho prebiehalo nekontrolovane.

Pravidelná konzumácia paradajok zabraňuje rakovinovému bujneniu a nadmernému zväčšovaniu nezhubných nádorov, neutralizuje a pomáha vylučovať kyslé odpadové látky metabolizmu, pôsobí močopudne a uľahčuje prácu obličiek. Pomáha pri prečistení krvi pri dne a zlyhávaní obličiek, prirodzene posilňuje imunitu a zvyšuje schopnosť tela bojovať s infekciami, chráni aj pred rakovinou ústnej dutiny, pažeráka, žalúdka, hrubého čreva a konečníka.

Lykopén z dusených alebo vyprážaných paradajok sa vstrebáva oveľa lepšie ako zo surových. Aj preto boli prezentované kečupy s potenciálnou obľubou u detí – vyrábané lokálnym producentom, ktorý paradajky pestuje a spracúva v bio kvalite.

Liečivá potravina – paradajka