Zdroj života enzýmy
Život na Zemi je tvorený pomocou enzýmov. V každom živom organizme nachádzame miliardy týchto malých pomocníkov, ktorí riadia a udržujú životné funkcie. Žiadny človek, žiadne zviera, žiadna rastlina bez nich nemôžu existovať. Ich prítomnosť vedie k tomu, že sa neživá hmota pretvára v živú, že prebieha riadená biochemická premena látok a že vzniká životná energia. Samotné enzýmy sa skladajú z aminokyselín, sú bielkovinami, čiže proteínmi. Jednotlivé aminokyseliny si možno predstaviť ako perly všelijak sa vinúce a zmotávajúce sa do klbka. V určitom mieste vzniká vždy dutina. Jej vstupný otvor je celkom presne vytvarovaný a je aktívnym centrom enzýmov.
Aby sa naše telo mohlo po celý život meniť a obnovovať, potrebuje prítomnosť a činnosť viac než 50 000 rôznych enzýmov, ktoré s neuveriteľnou rýchlosťou zaisťujú to, čo život potrebuje. Milióny telesných buniek v každej minúte ľudského života odumierajú, sú rozkladané a odstraňované. Enzýmy pôsobiace v ľudskom organizme vykazujú najvyššiu aktivitu pri teplote ľudského tela. Asi pri 40 stupňoch Celzia ich aktivita vrcholí. Preto naše telo v prípade krízy, napr. infekcie, zvyšuje svoju teplotu i pomocou enzýmov, aby ich aktivita potrebná k zvládnutiu krízy bola čo najvyššie. Ak by teplota stúpla len o niečo málo vyššie a došlo by k prekročeniu optimálnej teploty, všetka činnosť enzýmov by skončila. Bielkoviny enzýmov by skoagulovali, zrazili by sa asi ako tak, ako to poznáme u vareného vajíčka, stratili by svoju funkčnú schopnosť a človek by zomrel.
Na druhej strane sa činnosť enzýmov s klesajúcou teplotou znižuje a pri uchovávaní napr. masla a syrov v čerstvom stave v chladničke, znížená enzymatická činnosť životné pochody prebiehajúce v masle a syroch spomaľuje.
Okrem základných látok bielkovín, tukov a sacharidov prijímame v potrave v malých množstvách vitamíny, minerálne látky, stopové prvky a samozrejme tiež enzýmy. Vysokými teplotami sa prakticky všetky enzýmy v potrave zničia.
Nemôžeme však očakávať, že by sme s ohľadom na našu potrebu enzýmov prestali predávať tepelne opracované výrobky, či ihneď prestali grilovať mäso. Nášmu zdraviu by sme urobili veľmi dobre i tým, že k ťažko stráviteľnému mäsu by sme podávali na enzýmy veľmi bohatú kvasenú kyslú kapustu. V čerstvom ovocí i zelenine sú enzýmy zastúpené a i len pri miernom podusení si svoju aktivitu zachovajú.
Sójová omáčka je možno jedným z najstarších enzýmových prípravkov. V Ázii je jej schopnosť podporovať trávenie známa už po tisícročia. Pri výrobe sa používa na skvasenie jedlá huba (Aspergillus oryzae), ktorá obsahuje veľmi účinné enzýmy so schopnosťou štiepiť mäsové bielkoviny.
Enzýmy sú nepostrádateľnými urýchľovačmi všetkých biochemických procesov a zaslúžia si preto označenie „zdroje života“.